My Readers

Tuesday, August 8, 2017

Separuh Masa Pertama Hampir Tamat!

Fuhhhhh! Berhabuknya rasa blog ni. Lama sangat tak menconteng kat sini. Last update pun bulan 2 lepas. Masa tu kira-kira ada 3 minggu lagi sebelum Proposal Defense. Ingat lagi, seminggu sebelum nak bentang, Prof suruh bentang dekat dia dan Co-SV dulu. Memang tak berapa nak ready sebab otak serabut fikirkan macam-macam menda. Sekali kena komen, tercengang jugak aku. Rasa teruk sangat masa tu. Kalaulah macam tu performance aku, memang kena tibai la aku dengan semua panel. Balik je hostel, terus aku ubah slides, perbaiki sepertimana yang Prof dan Dr Din komen. Berpuluh kali jugak la aku praktis untuk pastikan aku lancar dan bentang apa yang patut sahaja sebab dia bagi 10 minit je kot. Selebihnya Q & A session. 

Akhirnya, tepat 9.35 pagi 24 Februari tu aku bentang. Alhamdulillah, lidah aku lancar, satu-persatu aku terangkan dengan baik. 10 minit tu aku gunakan sebaiknya. Habis je bentang, panel tanya, 'Rahman, where are you from? Your Master? Are you a lecturer before?' Then aku jawab, 'I'm an Academic Fellow at School of Social and Economic Development, Universiti Malaysia Terengganu. I did my Master Degree at King's College London'. Lepas tu semua pakat cakap 'patut laaa'. Aku senyum je sambil pandang Prof dan balas balik ' I did practice more than 20 times'. Semua yang ada dalam tu pun pakat gelak. Alhamdulillah, aku lulus dan ada beberapa perkara perlu ditambahbaik sebelum aku boleh keluar untuk field work. Esoknya terus aku pergi bercuti seminggu. Reward la untuk diri sendiri walaupun aku rasa banyak lagi yang perlu diperbaiki. Habis je bercuti, terus sambung perbaiki Questionnaire dan soalan-soalan untuk Interview dan Focus Group Discussion. Agak mencabar jugak sementara nak dapat turun ke lapangan. Hampir sebulan tunggu kelulusan dari pihak-pihak yang berkaitan. 

29 April lepas aku mula turun ke Kelantan, Terengganu, Pahang dan Mersing (Johor) untuk selesaikan kerja lapangan. Sebulan jugak aku ke semua tempat tu. Allah temukan aku dengan insan-insan yang baik, sudi membantu malah aku tak sangka jugak boleh habis collect data dalam tempoh yang agak singkat. Tolak campur dalam tiga bulan la selesai semuanya. Susah jugak sebab aku buat mixed methods. So aku target dalam Ogos dan September nak siapkan data entry dan terus mula analisis. Pejam celik pejam celik, dah nak habis semester 3. Bermakna satu tahun setengah dah berlalu. Separuh masa pertama hampir tamat. Bulan depan, mula separuh masa yang kedua, yang aku kira semakin mencabar dan mendebarkan. Tetiba terdetik dalam hati, mampu ke aku buat semua ni? Macam-macam perasaan datang. Apa pun, aku redah je dulu, Buat sehabis baik yang aku mampu. Terima kasih sangat untuk Prof yang sangat memahami dan sentiasa berikan tunjur ajar, nasihat, kata-kata semangat dari awal aku mula sampai ke hari ni. Perjuangan belum selesai. Untuk Pn. Pensyarah (dulu panggil Cik, tapi le kena Pn la sebab dia dah kahwin), sila bagi tips nak publish dalam journals berimpak tinggi ya. Aku plan nak publish satu article tahun ni. And to all my readers, please pray for my success. You will be blessed. Thanks 

No comments:

Post a Comment